Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek

2019.12.01

Hozzávalók:

– 50 dkg liszt

– 1 csomag szárított élesztő

– 2 tojás

– 2 tojássárgája

– 2,5 dl tej

– 2 evőkanál kristálycukor

– 10 dkg vaj

– olaj

– kristálycukor és őrölt fahéj a tetejére

– fém üdítős dobozok

screenshot_128.jpg

Így készítsd el!

1. A lisztbe szitáld bele az élesztőt. Egyenként add hozzá a tojásokat és a tojássárgákat. A tejet langyosítsd meg, hogy kéz meleg legyen, majd csurgasd rá a tojásos-lisztes keverékhez. Végül add hozzá a kristálycukrot és dolgozd össze kézzel vagy dagasztó karral. Amikor a tészta elválik az edény falától, add hozzá az olvasztott vajat és teljesen dolgozd össze a tésztával.

2. A tésztát tedd egy tálba, takard le egy konyharuhával és tedd meleg helyre. Keleszd legalább 1 órán át. Amikor mérete a duplájára nőtt, lisztezett deszkán nyújtsd fél centi vastagra, majd vágj belőle 2 cm széles csíkokat. A fém dobozokat csavard körbe alufóliával és vékonyan kend meg őket olajjal.

3. A tésztacsíkokat csavard szorosan a dobozra úgy, hogy a csíkok kissé fedjék egymást. Ezután kend le a tésztát olajjal, majd forgasd cukorral kevert fahéjba.

4. A fém dobozokat egy sütőpapírral bélelt tálcára tedd, majd a 175 fokra előmelegített sütőbe told be. 3-4 percenként 90 fokot fordíts a dobozokon, hogy minden oldalán egyenletesen átsüljön a tészta. 15 percnél tovább ne süsd, ennyi idő alatt a vékony tészta szép aranybarnára pirul. A formáról egyszerűen lecsúsztathatod, ha elkészült.

//////////////////////////////////

Kelesztett zsemle magokkal

Előfordul, hogy hétvégére elfogy a kenyér, vagy épp valami friss péksütire éheztek meg. Íme, két szuper recept, ami segítségével friss, ropogós zsemlét varázsolhattok az asztalra.

50 dkg liszt

5 dkg élesztő (ha száraz, akkor kis tasakkal)

4-5 dl tej

1 csipet cukor

2 púpozott kávéskanál só

Magok ízlés szerint

1 tojás

Az élesztőt a hagyományos módon felfuttatjuk: langyos tejbe morzsoljuk, cukrozzuk, elkeverjük és félrerakjuk. A lisztet a sóval összekeverjük, egy mélyedést alakítunk ki a közepén és hozzáöntjük az élesztős tejet, eldolgozzuk. Lisztezett deszkán óvatosan átgyúrjuk (ne ragadjon!), egy tepsire kívánt nagyságú zsemléket alakítunk ki és langyos helyen negyedórát állni hagyjuk. A tetejét kenjük meg tojással és szórjuk meg magokkal, majd 210 fokon süssük meg. Kb. 15-20 perc alatt megsül.

Kelesztés nélküli zsemle

40 dkg fehér liszt

15 dkg teljes kiőrlésű liszt

1 csapott mokkáskanál sütőpor

1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna

1 csapott teáskanál cukor

2 dl kefír

2 dl víz, vagy amennyit fölvesz

200 fokra kezdjük el előmelegíteni a sütőt. A szárazanyagokat összekeverjük egy nagy tálban, majd hozzáadjuk a pohár kefirt és apránként a vizet. Itt néhány dologra érdemes figyelni: a tészta állaga valahol a nokedli és a szárazabbra gyúrt tészta között legyen, illetve a gyors munkára. Ne dagasszuk, csak keverjünk és a kefir és a szódabikarbóna találkozása után gyorsan kerüljön is a zsömlénk a sütőbe (a két anyag azonnal dolgozni kezd, nekik köszönhetőek majd a tésztában a légbuborékok). Alakítsunk ki kis halmokat, aminek a tetejét kereszt alakba bevághatjuk, ha nem akarjuk, hogy repedjenek. Rusztikus, ropogós héjú, omlós és sokáig elálló zsömle lesz a végeredmény.

//////////////////////////////////////////

Burgonyatorta

Hozzávalók: 
35 dkg leveles spenót, 2 db főtt tojás, 
2 db nyers tojás, 12,5 dkg túró, 
3 kanál reszelt sajt, 2 dl sűrű besamel mártás / 2 kanál olaj,
2 kanál liszt, 2 dl tej, só, bors /, csipet szerecsendió,
2 gerezd reszelt fokhagyma, 2 nagyobb burgonya,
őrölt fekete bors, só.

 

A spenótot leszárazzuk, megmossuk,
majd száraz serpenyőben lefonnyasztjuk. 
Szűrőbe tesszük és levét jól kinyomkodjuk. 
Mikor jó száraz, tálba tesszük és hozzáadjuk a túrót, 
az előzőleg megfőzött besamel mártást /
az olajban zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, 
majd hozzáadjuk a tejet és állandóan kevergetve besűrítjük.
Sóval, borssal ízesítjük /, az aprított főtt tojást, 
a tojások sárgáját és a reszelt sajtot.
Ízesítjük sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval. 
Kikeverjük.

A burgonyákat meghámozzuk,
majd 2-3 mm vastag szeletekre felvágjuk 
és száraz serpenyőben a szeletek mindkét oldalát megpirítjuk.
Ezekkel a pirult burgonyaszeletekkel béleljük ki
a zsúrtorta nagyságú kerek formát.
A fehérjét kemény habbá felverjük, majd lazán beleforgatjuk
a spenótos masszába.

A masszát a burgonyára töltjük és a krém
tetejét kissé eldolgozzuk. A sütőt előmelegítjük 
200 °C-ra és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük benne a spenót tortát. Forrón tálaljuk egy kevés tejföllel meglocsolva.

screenshot_122.jpg

//////////////////

Kifli

Hozzávalók 8 darabhoz

 

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 1,5 teáskanál só körülbelül
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 tojás vagy tej a lekenéshez

Elkészítése:

1-2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.

Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd hozzákeverjük a sót és a cukrot.

A lisztbe beledolgozzuk a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, majd kézzel jó alaposan, simára dagasztjuk.

Hozzáöntjük az olvasztott vajat, és újra simára gyúrjuk. Ha túl lágy, pici lisztet adhatunk még hozzá, hogy könnyebben lehessen kidolgozni, ha túl kemény, menet közben adhatunk hozzá még kis olajat.

Kis cipókká formálva elosztjuk a tésztát.

Lisztezett deszkán 20-25 cm átmérőjű körlapokká nyújtjuk.

A lapokat 8 cikkre vágjuk.

A cikkeket a szélesebb végüknél kezdve feltekerjük, és kifli formára hajlítjuk.

Hagyományos gáztűzhelyben nagy lángon sütjük, és gőznek lábasban teszünk be egy kis vizet.

200 Celsius fokon nagyjából 20 perc alatt aranybarnára sül.

screenshot_120.jpg

screenshot_121.jpg

/////////////////

Pogi

Nekünk is nagyon ízlik!

(És még hajtogatni sem kell!)

Hozzávalók:

60 dkg liszt

3 dkg élesztő

1 dl tej

1 csapott tk cukor

25 dkg margarin

25 dkg félzsíros tehéntúró

20-30 dkg trappista sajt reszelve

175 gramm tejföl

3 tojássárgája

1 csapott ek só

screenshot_116.jpg

Elkészítés:

A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A tejfölben (ne legyen hideg) simára keverjük a 3 tojássárgáját.

A liszttel elkeverjük az 1 evőkanál sót, és elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojásos tejfölt és a túrót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fél órát pihentetjük.

A tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk. Megszórjuk a reszelt sajt 2/3-ával, szorosan feltekerjük (mintha bejglit készítenénk). Fél órát hűtőben pihentetjük.

A tésztatekercsből egyetlen, kb. 3 cm vastagságú, téglalapot nyújtunk. Megkenjük 1 tojássárgájával, és rászórjuk a maradék reszelt sajtot.

Késsel kb. 4×4 cm-es kockákat vágunk, sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 180-200 fokon 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Természetesen lehet pogácsaszaggatóval is szaggatni, ekkor vigyázni kell, hogy ne legyen sok megmaradt rész, mert az újra gyúrva már nem lesz leveles!

screenshot_117.jpg

screenshot_119.jpg

//////////////

Őzgerincben sült baconos csirke másképp

Nem akarom így előre lelőni a poént, hogy vajon mi is ez a másképp, de tény, hogy valami fontos összetevő hiányzik ebből a baconbe tekert csirkéből.

Ez az őzgerincben sült zsíros, szaftos csoda azonban még abból a korszakból van, amit minden kulináris élményem ellenére – reményeim szerint – hamarosan magam mögött hagyok. Hosszú idő után először vettem elő ezt a receptet megint, mert valami göngyölt, töltött, de egyszersmind egyszerű húsételre vágyott a család (és én is).

screenshot_102.jpg

Mindent szépen kiraktam a konyhapultra, amiről úgy gondoltam, hogy majd kelleni fog az őzgerincben sült baconbe tekert csirkéhez, egy dolgot kivéve…de ezt majd látni fogjátok.

Hozzávalók:

60 dkg csirkemell

25 dkg baconszalonna

1 evőkanál vaj vagy margarin

2 evőkanál zsemlemorzsa

4 evőkanál tejföl

2 evőkanál liszt

2 tojás

15 dkg kemény sajt

50 gramm ömlesztett sajt

2 dl tej

4 gerezd fokhagyma

pici szerecsendió

1 csomag petrezselyem

bors

screenshot_103.jpg

Elkészítése nagyon egyszerű, egészen addig a pontig, amikor ki kell imádkozni a majdnem készre sült baconos csirkét az őzgerincből, hogy hasra fektessük egy tepsiben. Na de ne szaladjunk előre!

Pár órával a sütés előtt beáztatom a kis darabokra vágott csirkemellet tejbe, amibe beleteszem a felvágott fokhagymát is. 

screenshot_104.jpg

Később kiveszem a csirkedarabokat a tejből, jól le csöpögtetem, sózom, borsozom.

Előkészítem az őzgerincformát: kivajazom, megszóróm zsemlemorzsával, hogy ne ragadjon le a bacon. Szépen szálanként belefektetem a bacon darabokat úgy, hogy a szélük egymáson legyen…a végére is teszek félbevágva két-két szálat. 

screenshot_105.jpgscreenshot_106.jpg

Belekeverem a tejfölbe a tojásokat, az ömlesztett sajtot és a lisztet, teszek bele pici szerecsendiót, végül belereszelem a sajtot. 

screenshot_107.jpg

screenshot_108.jpg

Beleteszem a kibélelt őzgerincbe a csirkemell egyik felét, majd ráöntöm a tejfölös keveréket, ezután rárakom a maradék csirkét és óvatosan ráhajtogatom a bacont. A tetejére terítek két plusz bacont, hogy lefedje a csirkét.

screenshot_109.jpg

screenshot_110.jpg

screenshot_111.jpg

Most már jöhet a sütés, 190 fokra előmelegített sütőben. Körülbelül 40 perc múlva kivesszük és kiborítjuk az őzgerinc tartalmát egy tepsibe, ahol tovább sütjük pirulásig. Nekem bevallom ez utóbbi művelet kissé nehezen ment, de nem ezért lett enyhén formátlan a tekercsem, hanem mert kicsit túltöltöttem a tejfölös masszával. 

screenshot_112.jpg

screenshot_113.jpg

screenshot_114.jpg

Na és mi hiányzott belőle végül? Igen, amitől szép színes és még ízletesebb lett volna: a petrezselyem. Egyszerűen elfelejtettem beletenni  tejfölbe! Azért így is nagyon rendben volt, bátran próbáljátok ki ti is! Mivel elég nehéz étel, egy kis könnyű saláta bőven elég hozzá köretnek. 

////////////////

Hideg gazpacho


Ez a spanyol leves megunhatatlan, a legegyszerűbben elkészíthető hideg nyári leves, és tele van vitaminnal. Csak dobd be a hozzávalókat a turmixgépbe, és kész is. Hűtve az igazi.
 
Hozzávalók (4 személyre)
2db 200g-os hámozott paradicsom konzerv
1/2 kígyóuborka
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 szelet kenyér olívaolajon megpirítva
½ csokor bazsalikom
1 db piros, vagy sárga kaliforniai paprika
só,bors ízlés szerint
tabasco szósz, vagy chili – aki csípősen szereti!
1 tk balzsamecet
1 ek olívaolaj
1-2 tk cukor

//////////////////////////

SÁRGARÉPA KRÉMLEVES

Sárgarépa krémleves: hidegen fogyasztható, fűszeres zöldségleves kakukkfűvel, fehér borssal, petrezselyemmel és mandulaforgáccsal.

SÁRGARÉPA KRÉMLEVES RECEPT

Elkészítési idő: 40 perc

HOZZÁVALÓK

4 személyre

80 dkg sárgarépa (5 – 6 szál közepes méretű)

2 dl tejszín

1 szál kakukkfű

1 mokkáskanálnyi őrölt fehér bors

1 kiskanálnyi Vegeta Naturella

4 teáskanálnyi mandulaforgács

Petrezselyem (fél csokor friss, de lehet fagyasztott is)

MEGJEGYZÉSEK:

Mandulaforgácsot készíthetsz is úgy, hogy a mandula héját eltávolítod, majd egy éles késsel felszeleteled. Sokkal egyszerűbb, hogy készen megveszed. Igaz, ehhez az ételhez kevés kell belőle, de mélyhűtőben tárolva nem avasodik meg és később máshoz is felhasználhatod.

Mandulaforgács helyett megszórhatod reszelt sajttal is (egy darab reszelni való sajt biztosan akad a konyhádban).

Ha van hús alaplé a hűtőben, víz helyett azt használd. Ez esetben ételízesítő nem szükséges.

ELŐKÉSZÍTÉS

A sárgarépák két végét levágod.

Zöldségtisztítóval megtisztítod.

Felkarikázod.

A petrezselymet, ha friss fűszert használsz, apróra vágod.

A SÁRGARÉPA KRÉMLEVES ELKÉSZÍTÉSE.

  1. A feldarabolt sárgarépát egy lábasba teszed és annyi vizet öntesz rá, hogy éppen ellepje. Hozzáadod az ételízesítőt.
  2. A főzés vége felé hozzáadod a kakukkfüvet és a fehér borsot.
  3. Felforralod. Addig főzöd, amíg megpuhul. Ehhez nagyjából 20 perc szükséges.
  4. Ha botmixerrel pépesíted, a lé egy részét merd le róla és tedd félre, mert könnyebb lesz a pépesítés. (Turmixolással is pépesítheted, akkor hagyd rajta a levet, mert a turmixolásnál szükséges lesz a folyadék. Ha a főzőlé nem lenne elég, kevés vízzel hígítsd tovább.
  5. Botmixerrel vagy turmixgéppel pépet készítesz belőle.
  6. Hozzáadod  a tejszínt és a lemert vizet.
  7. Felhígítod vízzel 1 literre és jól összekevered.
  8. Ha szükséges, fehér borsot még adhatsz hozzá. Só nem szükséges, mert az ételízesítő tartalmazza.
  9. Ha hidegen szeretnéd, legalább fél órára a hűtőbe teszed. Ha melegen szeretnéd kínálni, tálalás előtt még egyszer forrald fel.

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Sárgarépa főzése: 20 perc
  • Turmixolás, hígítás: 10 perc

ÖSSZESEN: 40 PERC (EBBŐL MUNKA: 20 PERC)

TÁLALÁS

A levest csészékben vagy kisebb tálkákban tálalhatod Szétosztod a krémlevest. A tetejét megszórod vágott petrezselyemmel és mandulaforgáccsal.

///////////////////////

Stefánia sajttal és baconnal.

Elkészítési idő:

90 perc

Mennyiség:

4 fő részére

Mennyibe kerül?

Kicsit drágább

Hozzávalók:

70 dkg darált sertéscomb

2 cs szeletelt bacon (2*20 dkg)

25 dkg (gouda) sajt

2 zsemle

1 fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

őrölt fekete bors

1 tk ételízesítő

csipet őrölt szerecsendió

1 tojás (nagy)

3-4 ek étolaj

Elkészítése:

A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk fel apróra és egy evőkanál olajon pároljuk világos zsemle színűre, majd hűtsük ki egészen.

A zsemlét öntsük fel vízzel, majd amikor már megszívta magát, alaposan nyomkodjuk ki.

A darált húshoz adjuk hozzá a kinyomkodott zsemlét, a vöröshagymát, az összepréselt fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és a szerecsendióval, majd gyúrjuk össze.

Ezután adjuk hozzá az egész tojást és szintén gyúrjuk alaposan össze a masszát.

Egy nagyobb darab folpack fóliát terítsünk el az asztalon, majd kb. egy cm vastagságúra lapogassuk el rajta a húsmasszát, majd közvetlenül a húsmassza egyik végénél fektessük le a bacon szeleteket (a bacon szeletek kicsit fedjék egymást, hogy feltekerésnél teljesen befedje a húsmasszát).

Ezután egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük rá a húsmasszára a sajtot, majd a fólia segítségével a kezdjük el feltekerni úgy, hogy a bacon szeletekhez érve folytassuk a feltekerést.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg az olajjal. Ezután óvatosan helyezzük rá a baconba tekert hústekercset, majd fedjük le a tepsit alufóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten pároljuk kb 45 percig, majd vegyük le a fóliát és süssük szép pirosra.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percet hűlni, hogy szépen feltudjuk majd szeletelni.

screenshot_85.jpgscreenshot_86.jpgscreenshot_87.jpgscreenshot_88.jpgscreenshot_89.jpgscreenshot_90.jpgscreenshot_91.jpgscreenshot_92.jpgscreenshot_93.jpgscreenshot_94.jpgscreenshot_95.jpgscreenshot_96.jpg

///////////////////////////

Szabolcsi töltött káposzta

Veszünk egy fej káposztát, olyan közepes méretűt, mert el is kell bírni valahogy. Vizet forralunk. A káposztát a torzsájánál villára szúrjuk, és belemártjuk a forró vízbe. A leveleket így blansírozzuk, ami könnyen lejön, azt szépen, sorban lehántjuk róla, mint Günter Grass a hagymát. Na jó, nem egészen úgy.

Most jön a hús. Ha van jó és igényes hentesed, akkor kérd meg, hogy daráljon le neked 40 deka sertés lapockát. Ha nincs bevált hentesed, akkor is kérd meg a random kiválasztottat, hogy a szemed előtt darálja le neked a lapockát. Figyeld a kezét. Ebben az esetben valószínűleg tényleg az a lapocka fog kijönni a darálóból, amit kiválasztottál. Ja, igen, most szólok, hogy ez a szimpla adag. Karácsonykor dupla fog kelleni, vegyél inkább 80 deka húst.

A darált húst be kell fűszerezni: só, bors, paprika, apróra vágott hagyma és fokhagyma kerül bele. Van, aki köménymagot is tesz, ízlés dolga, szerintem jót tesz neki. A mennyiségekkel bajban vagyok, mert az ráérzésre megy. Szimpla adaghoz (40 deka húshoz) sóból egy teáskanállal, borsból fél kávéskanállal, paprikából mehet 2 teáskanállal is. A hagyma egy közepes fej legyen, fokhagyma mehet 2 gerezd. De ha neked mást diktál az ízlésed, ne hallgass senkire.

40 deka húshoz fél bögre rizst öntünk, a duplájához nyilván kétszer annyit.

Ha megvan a töltelék, vesszük a savanyú apró káposztát, és kimossuk. Fél kiló megy a szimpla adagba, egy kiló a duplába. Egy jó nagy fazékban feltesszük főni nagyjából 20 deka füstölt hússal, annyi vízben, amennyi ellepi. Forraljuk vagy negyedórán át, vagy még tovább, addig betöltjük a káposztát.

A blansírozott leveleket kettévágjuk, a vastag ereket kivágjuk. A töltés mérete szintén ízlés dolga, van, aki a kisebbeket szereti, van, aki a nagyobbakat.

Nem is fogok beleszólni, ami csodálatos dolog, tőlem meg pláne.

Lényeg, hogy ne túl szorosra tekerjük, mert a rizs megduzzad, és kidurran a töltelék. A metódus a következő: a levelet a markunkba fogjuk, középre tesszük a húst, a két oldalát felhajtjuk a húsra, majd felgöngyöljük. Szép is lesz, nem is esik szét.

Akkor kiszedjük a füstölt húsos káposzta felét a fazékból, betesszük a töltelékeket szépen lazán, majd a tetejére visszatesszük a káposztát. Feltöltjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és ilyenkor tehetünk bele még babérlevelet meg ami nélkül nem érezzük töltött káposztának a töltött káposztát. Én ezenkívül már semmit sem szoktam.

És akkor főzzük, órákon át. 2-3 óra biztosan kelleni fog neki, de lehet, hogy több is. A vége felé öntünk rá fél liter paradicsomlevet (vagy negyed liter sűrített paradicsomot), még egy kicsit hagyjuk rotyogni, és egyszer csak elkészül.

Innentől kezdve boldogok vagyunk, biztonságban vagyunk, jóllakottak vagyunk. Fehér kenyérrel és a tetején tejföllel esszük

//////////////////////

Kalória szegény tiramisu

A tiramisu alapjának, a mascarpone-nak sajnos nagyon magas a zsírtartalma, ugyanakkor úgy még lehet diétás, ha a többi részét alacsony cukor tartalmú összetevőkből készíted. Érdemes cukormentes babapiskótát keresni a boltban, de ha nem találsz ilyet, készítheted magad is, a tiramusi esetében egyébként sem fontos, hogy szabályos formája legyen a piskótáknak.

Hozzávalók - diétás babapiskóta

6 tojás

6 ek. természetes porédesítő

1 tk. vanília aroma

1 ek. Búzasikér

3ek. szénhidrát csökkentett liszt

Hozzávalók - diétás tiramisu krém 

4 tojás

2 ek. vanília aroma

1 bögrényi természetes porédesítő

50 dkg mascarpone

1-2 ek. konyak vagy rum aroma

kb 40-50 darab diétás babapiskóta

2-3 dl jó erős feketekávé édesítve

Cukrozatlan kakaó por

Elkészítés

Ha nem találsz a polcokon diétás babapiskótát, készítsd el először magad a szénhidrát csökkentett piskótákat.

Ezután jöhet a tiramisu krém. Válaszd ketté a tojásokat, a tojássárgáját verd habosra a természetes édesítővel és a vanília aromával (minél sűrűbbre). Majd dolgozd bele a hideg mascarpone-t és a krémsajtot, valamint öntsd bele a konyakot vagy a rumot. Majd keverd habosra a tojások fehérjét egy késhegynyi sóval, és add hozzá óvatosan a mascarponés keverékhez. A hideg kávéba pedig tegyél cukrot és konyakot vagy rumot, és egy pillanatra mártsd bele a babapiskótát.

A tiramisut rakhatod egy jénai tálba, de tálcára is helyezheted vagy beleteheted elegánsan egyesével üvegpoharakba is. Egy réteg kávés babapiskótát kenj meg mascarponés krémmel, majd rakj rá egy újabb babapiskótás réteget, és erre tegyél megint krémet. A tetejét pedig cukormentes kakaó porral szórd meg. Fogyasztása előtt tedd hűtőbe állni pár órára.

screenshot_82.jpg

///////////////////////////////

Csak kép!

screenshot_66.jpgscreenshot_67.jpgscreenshot_68.jpgscreenshot_69.jpgscreenshot_70.jpgscreenshot_71.jpgscreenshot_71a.jpgscreenshot_72.jpgscreenshot_73.jpgscreenshot_74.jpgscreenshot_75.jpgscreenshot_76.jpgscreenshot_77.jpgscreenshot_78.jpg

 

 

 

 

 

 

////////////////////////////////

Töltött alma

Az édesség utáni olthatatlan vágyunkat nem csak csokival vagy sütivel, de gyümölcsökkel is csillapíthatjuk. Íme egy egyszerű recept.

Hozzávalók:

5 alma

1 citrom

20 dkg zsírszegény túró

2-3 evőkanál barnacukor

1 csipet fahéj

Elkészítés

Egy konyhai reszelő segítségével dörzsöld le a citrom héját és facsard ki a levét. Hámozd meg az almákat, vagy ne. Vágd ketté, vagy ne. Szedd ki a magházakat. Rakd bele az almákat 5 percre forrásban lévő vízbe, ezután hűtsd le őket. A túrót pedig dolgozd össze a fahéjjal, a citrommal és a cukorral, majd töltsd bele az almák belsejébe. Rakd a hűtőbe hűlni pár órára. Fogyasztása hidegen a legfinomabb.

screenshot_60.jpg

 

//////////////////////////

Diétás bejgli

Lényeg, ahogy más süteményeknél is, csökkentsd le a finomított szénhidrát alapanyagokat lassan felszívódókra. Magasabb rosttartalom által gyorsabban telít majd a finomság, ugyanakkor kevesebb szénhidrátot, kalóriát tartalmaz, így cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják (feltéve, ha hozzáadják az aznapi szénhidrát bevitelekhez).

Hozzávalók (4 rúd bejglihez)

0,5 kiló liszt (szénhidrát csökkentett vagy teljes kiőrlésű)

25 deka margarin (light lehetőleg)

2 tojás + 1 a kenéshez

mokkás kanál só

3 evőkanál cukornak megfelelő természetes édesítő

1 élesztő + pici tej + cukor (az élesztő futtatásához használt pici cukor nem okozhat problémát)

Töltelék

Arányosan annyi természetes édesítő (stevia, nyírfacukor) szükséges, amennyi diót vagy mákot használunk,

Citromhéj

Mazsola

Forró tej

Elkészítés

Futtasd fel az élesztőt, és keverd, majd dagaszd össze az összetevőket. Ezután legalább 20 percig keleszted a masszát. Majd vágd 4 részre a tésztát (így lesz 4 bejglid). Fontos, hogy teljes kiőrlésű vagy szénhidrát csökkentett lisztet használj (ezt egyébként keverheted sima liszttel).

Kelesztés közben már készítheted is a tölteléket. Keverd össze a mákot/diót a természetes édesítővel, és reszeld bele a citromhéját. Áztasd előre forró vízben a mazsolát, majd öntsd bele a masszába. Használj minél több mazsolát. Adj hozzá forró tejet, hogy minél krémesebb legyen, de figyelj arra, hogy ne önts hozzá túl sokat, mert akkor túl folyós lesz a töltelék.

A kelesztés után nyújtsd ki a bejgli tésztát (kb. fél centire), kend meg olajjal, majd tedd bele a tölteléket, és hajtogasd be a mindkét végét, és tekerd fel. Tedd bele a tepsibe a négy egyforma rudat szorosan egymás mellé, így meg tudod előzni, hogy kirepedjen oldalt a tészta. Először kend meg tojássárgájával, ezután rakd ki egy hűvös helyre 10-15 percre, és várd meg míg megszárad. Tojásfehérjével is kend meg a tésztát, és hagyd kihűlni minél tovább a hűvös helyen. Majd szurkáld meg villával a tetejét, és süsd 200 fokon sütőben kb. 10-15 percig, ezután 190 fokon plusz 10-15 percig.

screenshot_59.jpg

///////////////////////////////////////////////////////

5 perc a munka, 30 perc sütés! Villámgyors házi kenyér dagasztás, kelesztés nélkül!

 

Öt perc a munka, harminc perc sütés, és már ott gőzölög az asztalon az írek mesés kenyere! Nagyon jó kis aduász arra az esetre is, ha elfogy a kenyér, vagy nincs kedvünk boltba menni, mert vacak az idő. Nem egyszer találkoztam már a dagasztás nélküli kenyérrel különböző blogokon, de megmondom őszintén az, hogy valamit nem kell dagasztani, önmagában enyhén szólva kevés, ha azt nézzük, hogy 12 órát kell pihentetni a tésztát, aztán további egy órát, meg a tálat melegíteni még húsz percig. Na ez nem az a recept! Hanem az, ami ötperces munkával kezdődik és harminc percnyi láblógatás után ropogósra sült kenyérrel ért véget. Méghozzá az írek híres szódás kenyerével, aminek a héja kopogós-ropogós, és aranybarna. Ezt a kérget azonban nem kell tépnünk, könnyű harapni, a belseje pedig puha és lyukacsos…

A mennyiségeket kétféle módon fogom megadni, egyszer dekában, másodszor pedig a kefir poharával mérve azoknak, akiknek nincs kedvük mérlegezni.

Hozzávalók:

  • – 50 dkg finomliszt (5 enyhén púpozott pohár liszt)
  • – 1 teáskanál só
  • – 1 teáskanál cukor
  • – 1 teáskanál szódabikarbóna
  • – 2 pohár kefir vagy natúr joghurt (150 g-os)
  • – 2 dl víz (1 pohár víz)

Elkészítése:

A sütőt 200 fokra kapcsoljuk! A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szórjuk, majd a közepébe beleöntjük a kefirt és a vizet. Kézzel olyan tessék-lássék módra összedolgozzuk, tényleg csak nagyjából, ahogyan a képen is látszik.

A lényeg, hogy egy lágy tésztát kapjunk, amit végül nagyjából kerekre igazgatunk és egyszerűen beleemeljük egy sütőpapírral kibélelt jénaiba. Most jön a kozmetikázás: vizes kézzel a tetejét elsimogatjuk, hogy picit simább legyen, majd késsel bevágjuk keresztalakban.

Már mehet is a sütőbe, ahonnan bő harminc perc múlva illatozó, aranyszínre sült formában emelhetjük ki és tehetjük az asztalra legnagyobb örömünkre

screenshot_54.jpg

///////////////////////////

Mi a bulgur, és hogyan kell elkészíteni

 

A világos bulgur számít hagyományosnak, de létezik teljes értékű, barna változata is. Ezt sötét búzából készítik, íze kissé diós.

Egészségre gyakorolt előnyei

A durumbúzából készített bulgurban korpa és csíra is található. Sok benne a vitamin, a rost, az ásványi anyag, kiemelkedően magas a B-vitamin és vastartalma. Kalóriatartalma ugyanaz, mint a rizsnek, glikémiás indexe viszont alacsonyabb, ezért diétás étrendbe is illeszkedik. Kb. feleannyi idő alatt megfő, mint a barna rizs, amit 40 percig főzhetünk.

Hol lehet hozzájutni?

Nagyobb élelmiszerboltokban, drogériákban, valamint reform- és bió boltokban is megtaláljuk a polcokon különböző fajtáit.

Hogyan kell tárolni?

Ha felbontottad a csomagot, a maradékot tedd egy jól zárható üvegbe. Száraz, napfénytől védett, hűvös helyen tartsd. Legfeljebb fél évig tárold.

Így készítsd el

A bulgurt forrázhatod, főzheted, áztathatod, aszerint, hogy mit látsz a csomagolásán ezzel kapcsolatban.

Az instant bulgurt dupla mennyiségű forró vízzel vagy alaplével öntsd le, majd 20 percet hagyd állni és már eheted is.

Ha egész éjszakára hagyod hideg vízben ázni, 8-12 óra alatt megpuhul.

Ha normál bulgurt vásároltál, azt 15 perc alatt készre főzheted, ahogyan a rizst. A barna és világos színű változatot ugyanannyi ideig kell főzni, így a kettőt akár egyszerre is elkészítheted. Kétszer annyi forró vízzel öntsd fel, 10 perc főzés után lefedve hagyd állni 10 percig, hogy magába szívja a maradék vizet.

Hideg vízben is felteheted főni, ekkor forrás után néhány perccel húzd le a tűzről és fedő alatt hagyd megduzzadni.

A konyhakész tasakos bulgur főzési ideje 22-24 perc.

Főzés előtt érdemes a bulgurt folyóvíz alatt átöblíteni, hogy a felesleges keményítőt lemosd róla. Így pergős köretet kaphatsz.

Fűszerezés

A bulgur semleges ízű, így nagyon sokféleképpen fűszerezhető.

Ha keleti ételt készítesz belőle, pirítsd meg forró olívaolajon, szórd meg kardamommal, fahéjjal, római köménnyel. Öntsd hozzá kétszeres mennyiségű zöldségleves alaplevet vagy sima vizet. Forrald fel, lassú tűzön főzd, míg megpuhul. Sót a végén adj hozzá.

Mennyit számolj egy főre?

Mielőtt hozzákezdenél a főzéshez, vedd figyelembe, hogy a bulgur főzés közben megdagad, akár háromszorosára. Egy személyre kb. 3 evőkanál nyers bulgurt számolt.

Mit készíthetsz belőle?

Az arab és a török konyhában a durvább szemcséjű bulgurt köretként fogyasztják hús vagy hal mellé. Paradicsomosan elkészítve főételként is népszerű étel. Kiváló helyettesítője a tarhonyának, adhatsz hozzá párolt zöldségeket, de teheted levesbe is. A török konyha jellegzetes étele a bulgur alapú piláf, ami nagyon hasonlít a lecsós tarhonyához. A mediterrán konyhában a bulgurból fasírtot (köfte) készítenek, adják töltött zöldségekhez és salátákhoz (kiszir, tabulé) is.

Bulgurból desszert?

Főzd fel tejjel, ízesítsd vaníliával, citromhéjjal és cukorral, hiszen a bulgur desszertek készítésére is alkalmas. Tálalhatod friss gyümölcsökkel vagy befőttel.

Bulgur édesen, kompóttal

2 adaghoz forralj fel 2 dl tejet, tégy bele 7,5 dkg bulgurt és fedő alatt főzd 10 percig lassú tűzön. Adj hozzá 1 tasak vaníliás cukrot, majd hagyd kihűlni. Közben 0,5 dl vízben párolj egy hámozott, darabokra vágott almát lassú tűzön, fedő alatt 10 percig, ezután vedd ki. A levébe szórj 15 dkg szárított tőzegáfonyát, adj hozzá 4-5 evőkanál barna cukrot és főzd össze 3 percen át. Tedd hozzá az almát is. 1 dl tejszínt verj kemény habbá és forgasd bele a bulgurba. Tálaláskor kompótot adj hozzá.

Hogyan készül a bulgursaláta?

A tabulé a libanoni konyhából terjedt el. Elkészítéséhez a bulgurt össze kell keverni paradicsommal, hagymával, frissen aprított petrezselyemmel és mentával, olívaolajos-citromos öntettel. Fűszereket is használj hozzá! Tehetsz bele zöldpaprikát, uborkát, céklát, sárgarépát, uborkát, korianderzöldet, feta sajtot, cukorborsót, édesköményt, csicseriborsót.

A bulgursaláta török változata a kiszir. Amit önmagában is fogyaszthatunk, de kitűnő grillezett húsok és zöldségek mellé, adható sajtokhoz, húsos és zöldséges nyársakhoz, csirkemellhez, sült kolbászhoz.

A saláta még finomabb lesz, ha egy kevés olívaolajon apróra vágott hagymát, fokhagymát és csilipaprikát megdinsztelsz. Erre tedd rá a nyers bulgurt, majd egy kevés pirítás után engedd fel kétszeres mennyiségű zöldségleves alaplével.

 

/////////////////////////////////

A nagy kedvenc!

8-10 szem nagyobb krumplit jól megmosunk, két fakanál között be vagdossuk.

Igy nem fogjuk át vágni. Oliva olajjal át kenjük. Picit sózzuk.  200 fokra elő melegített

sütőbe, 40 percig sütjük. 

1.jpg

Közben jöhet a bacon, sajt, tejszín. 20 dkg. bacon, nem baj, ha több.

36733953_1957188810998253_2853105040535584768_o.jpg

Sajt, imádom tehát sok. Szarvasi mozzarella, ementáli zsíros fél zsíros.

Legyen reszelve is

36776603_1957189440998190_5762529403108065280_o.jpg36766214_1957189807664820_5118312896010387456_o.jpg

Habtejszín 2,5 dl. főző tejszín 2,5 dl. Rakok bele reszelt sajtót. Picit meg borsózóm.

36763046_1957190554331412_4854402819416915968_o.jpg

Ha kész a krumpli, hagyom hűlni egy kicsit, majd szépen betöltöm a szeletek között.

36765340_1957190100998124_6636018664694874112_o.jpg

Jöhet a nyakon öntés, és a reszelt sajt.

36780824_1957190787664722_7866259553543782400_o.jpg

20-25 percre vissza a sütőbe. Oltári jó!

36793098_1957216987662102_7062890185729507328_o.jpg

 

////////////////////////////////
A legfinomabb házi kenyér! Az év receptje, finom puha és könnyen szeletelhető! 
                                                                                                                                 85155_79872_1528281430_hazikenyer1.jpg

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók: 

  • •     500 g liszt,
  • •     1 teáskanál cukor,
  • •     1 evőkanál só,
  • •     260 – 270 ml víz (langyos legyen),
  • •     1 tasak porélesztő (7 g),
  • •     40 g vaj,
  • •     1 db tojás vagy 1 – 2 evőkanál tej (a kenyér lekenéséhez).
 
Tegyük az átszitált lisztet a robotgép táljába majd adjuk hozzá a cukrot, a sót és az élesztőt. Keverjük össze a száraz alapanyagokat. Ha ezzel elkészültünk öntsünk hozzá langyos vizet és kavarjuk össze, majd tegyük bele a vajat és dolgozzuk össze a tésztát a robotgép segítségével kb. 15 perc alatt. Kézzel is dagaszthatjuk a kenyeret, akkor kissé hosszabb ideig tart, de úgy is finom lesz.
Formázzuk meg hosszúkás alakúra a kapott tésztát (ebből az adag tésztából 1 db kenyeret kapunk). Tegyünk a tepsibe sütőpapírt, majd helyezzük rá a kenyeret.
Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és tegyük meleg helyre kelni kb. 50 percig. Amikor megkelt, vagdossuk be a kenyeret egy éles késsel.
 
Kenjük be a felvert tojással vagy tejjel. Tegyük a kenyeret előmelegített sütőbe majd 180 fokon süssük 40 – 45 percet. Jó étvágyat!
///////////////////////////////
Sajtos tejfölös pogácsa, amit neked is meg kell sütni!
nevtelen-kep.png
Hozzávalók 
•     50 dkg liszt
•     25 dkg vaj
•     15 dkg sajt
•     3 dl tejföl
•     2 tojás
•     3 dkg élesztő
•     1 teáskanál só
 
Langyosíts meg másfél deci tejfölt, keverd el benne az élesztőt, és pihentesd öt percig. Morzsold össze a lisztet a vajjal, adj hozzá egy tojást, majd mehet hozzá az élesztős keverék és a maradék tejföl. Ezt követően rakd hozzá a sót és a reszelt sajt kétharmadát. Gyúrd lágy tésztává, majd takard le konyharuhával, és pihentesd körülbelül 45 percig.
Amikor a duplájára nő, lisztezett felületen nyújtsd másfél centi vastagra, és szúrd ki kisebb méretű pogácsaszaggatóval. Helyezd a tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg egy felvert tojással, és szórd meg a maradék reszelt sajttal.
Sütsd 190 fokon körülbelül 25 perc alatt aranybarnára.

////////////////////////

Madeleine keksz, 15 perc alatt elkészítheted ezt a fenséges francia finomságot!

Hozzávalók:
  • • 120 g liszt,
  • • 2 db tojás,
  • • 80 g cukor,
  • • 90 g vaj,
  • • 1 evőkanál citromlé.
Elkészítés:
Készítsük elő a hozzávalókat, keverjük össze robotgéppel az olvasztott, kihűtött vajat, a tojást és a cukrot. Adjuk hozzá a lisztet és az 1 kanál citromlevet és kavarjuk össze. A Madeleine formát kenjük ki vajjal, szórjuk meg liszttel, majd egy kanál segítségével tegyük bele a tésztát, igazítsuk el benne. Más kekszformában is megsüthetjük. 190 – 200 fokos sütőben 12 – 15 percig süsük. Mikor a kekszek kihűltek, vegyük ki a formából és porcukorral megszórva tálaljuk. Jó étvágyat!
11.jpg
 
//////////////////////////////
Gyümölcsös joghurttorta, felejtsd el a sütőt, ez lesz a család kedvenc édessége, annyira krémes és elbűvölő!

Hozzávalók:

  • 250 g babapiskóta
  • 10 g zselatin
  • 170 g cukor
  • 250 g tejföl
  • 300 g natúr joghurt
  • 300 ml habtejszín
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 3 – 4 mandarin
  • 2 narancs

Elkészítés:

A narancsot hámozzuk meg és vágjunk belőle vékony szeleteket. Egy 22 cm átmérőjű lekapcsolható oldalú tortaformát béleljünk ki fóliával, az aljára és az oldalához tegyünk pár szelet narancsot. Amikor a torta elkészül, remekül fog mutatni. Egy réteg babapiskótát tegyünk a narancskarikákra. A habtejszínt verjük fel, keverjük hozzá a cukrot, a vaníliát, a joghurtot és a tejfölt. A zselatint egy kevés vízben oldjuk fel és adjuk hozzá. A mandarint hámozzuk meg, vágjuk kockára és keverjük hozzá. A krém felét halmozzuk rá, majd fedjük be egy újabb réteg babapiskótával. A maradék krémet kanalazzuk rá és fedjük be a megmaradt narancsszeletekkel. A tortát tegyük hűtőbe legalább 3 órára, de az sem baj, ha egész éjjel áll, hogy a krém alaposan megdermedjen. Egy tányért tegyünk a formára, óvatosan borítsuk rá a tortát, kapcsoljuk le a forma oldalát és húzzuk le róla a fóliát, már szelelhetjük is.

/////////////////////

Egyszerű túrós lepény

Hozzávalók

  • Hozzávalók 25 x 25 cm-es tepsihez
  • 45-50 dkg túró
  • 1 nagy pohár tejföl (450 g)
  • 10 dkg puha vaj
  • 8 tojás
  • 7 evőkanál liszt
  • 7 evőkanál cukor vagy nyírfacukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • a tepsi kenéséhez: vaj
  • a tálaláshoz: baracklekvár, porcukor

Elkészítés

  1. A sütőt 180 fokra melegítjük. A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében kikeverjük. A masszát a kivajazott, magas falú formába öntjük, a tepsit párszor a konyhapulthoz ütögetjük, hogy a felesleges levegő távozzon a tésztából. A lepényt 25-30 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Sülés közben jelentősen megemelkedik, majd a sütőből kivéve összeesik.
    Forrón szeleteljük, de kihűtve is tálalhatjuk; kínálhatunk hozzá baracklekvárt is.
    Tipp: a tésztába nem kell sütőpor. Tovább gazdagíthatjuk mazsolával. 
    1.png

/////////////////////////////

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép


Utolsó kép


Elérhetőség

Antal János

latna@citromail.hu

Időkép


Óra

Helyi idő Budapest:

Levelezőlista



Archívum

Naptár
<< Május / 2020 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 8608
30 nap: 2066
24 óra: 62